ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/11.12.2017 – Επαφές με εκπροσώπους Ο.Τ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 11.12.2017

Το ΤΕΕ σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο αποτελεί Τεχνικό Σύμβουλο της πολιτείας με σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του. Στα πλαίσια του αυτού του ρόλου του  η Ν.Ε. Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων με συναδέλφους μηχανικούς των ΟΤΑ, αρχικά στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ήλιδας, ενώ στο άμεσο μέλλον πρόκειται να επισκεφτεί τους συναδέλφους στους υπόλοιπους δήμους του Ν. Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι επισκέψεις και συναντήσεις:

1) Στις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου, όπου ακολούθησε εκτενή συζήτηση με την Διευθύντρια της υπηρεσίας κ. Γούργουρα Σοφία. Τα βασικά θέματα της συζήτησης περιελάμβαναν: Α) τη συνδρομή της Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας στη διαμόρφωση της νέας Κανονιστικής στο αντικείμενο της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους του Δ. Πύργου με σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού, την διεύρυνση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής την κατοίκων, δίνοντας ζωντάνια στη πόλη. Β) Οι τρόποι συνεργασίας και υποστήριξης της Τεχνικής Υπηρεσίας από το Τεχνικό Επιμελητήριο σε θέματα μελετών καθώς και η ανάγκη σύστασης του καταλόγου ενδιαφερομένων ανά κατηγορίες έργων/μελετών με συνδρομή του ΤΕΕ Ηλείας για την ενημέρωση ντόπιων μηχανικών και εργοληπτών.  

2) Στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Πύργου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή και συνάδελφο  κ.Άρη Φιλιππόπουλο. Τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν: Α) Τα πεδία συνεργασίας του ΤΕΕ σε επίπεδο Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Πύργου για την εκτέλεση προγραμμάτων που έχουν ερευνητικό χαρακτηρα Β) Την υποστήριξη των συναδέλφων μηχανικών των ΟΤΑ σε θέματα νομικής φύσεως που αντιμετωπίζουν λόγω της πολυνομίας με συμπτώματα τις αντιφάσεις των νόμων μεταξύ τους, τα κενά δικαίου, καθώς και τις δυσερμήνευτες και πολύπλοκες διατυπώσεις,

3) Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Ήλιδας και συνάδελφο μηχανικό κ.Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. συζητήθηκαν το αντικείμενο των Προγραμματικών Συμβάσεων , η συνεργασία στο ζήτημα των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου , η αναγκαιότητα σύστασης του μητρώου μελετητών-κατασκευαστών για τις απευθείας αναθέσεις. Επίσης συμφωνήθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων του ΤΕΕ στο διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού.

4)Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ΥΔΟΜ Δ.Πύργου προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των εργασιών μετακόμισης, κατόπιν και του δελτίου τύπου που εξέδωσε ο Δήμαρχος Πύργου βάσει του οποίου η υπηρεσία θα ήταν σε πλήρη λειτουργία από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Καταρχήν διαπιστώθηκε ότι στο χώρο του Πολύκεντρου όπου θα στεγαστούν τα νέα γραφεία, ήταν κλειστά και η υπηρεσία ήταν εκτός λειτουργίας. Οι υπάλληλοι βρίσκονταν στο παλαιότερο γραφείο της ΥΔΟΜ στο διοικητήριο όπου εργάζονταν στη συσκευασία των φακέλων προς μεταφορά.

Μετά από τη συζήτηση με τους υπαλλήλους της ΥΔΟΜ καταλήξαμε στα κάτωθι συμπεράσματα ότι:

  • Η ΥΔΟΜ Δ.Πύργου θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί κοινό και μηχανικούς το πιθανότερο τη Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου 2017.
  • Για τις επείγουσες υποθέσεις έκδοσης αδειών (άδειες ανακατασκευής πυροπλήκτων-σεισμοπλήκτων), θα υπάρξει μία προσπάθεια να διεκπεραιωθούν από τους δύο εναπομείναντες μηχανικούς της υπηρεσίας κατά προτεραιότητα. Καλούνται λοιπόν οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν παρόμοιες επείγουσες υποθέσεις να έρθουν σε επαφή με τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας κ.Αντωνόπουλο.
  • Το αρχείο της υπηρεσίας λόγω του τεράστιου όγκου του θα μετακινηθεί σταδιακά. Έως τότε ο μοναδικός (!) υπάλληλος που εργάζεται στο πρωτόκολλο θα παραμένει στο χώρο του γραφείου στο Διοικητήριο Πύργου και θα εξυπηρετεί για την αναζήτηση φακέλων του αρχείου για κάποιο διάστημα τις πρωινές ώρες καθημερινά. Το ωράριο αυτό θα γίνει γνωστό σύντομα από την ΥΔΟΜ Δ.Πυργου.

Καλούμε το Δήμαρχο Πύργου να αντιληφθεί ότι η στελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης με τρεις επιπλέον μηχανικούς και ένα διοικητικό υπάλληλο για το πρωτόκολλο είναι ΤΩΡΑ αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν στο άμεσο μέλλον διαδικασίες που θα επιβαρύνουν την υπηρεσία με τεράστιο φόρτο εργασίας (Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’οίκον, ρύθμιση αυθαιρέτων,ταυτότητα κτιρίου) στον οποίο ήδη σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί.   


    Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας

    Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας