Πύργος 9 -06- 2017
Από δημοσιεύματα στις 9-6-2017 , σε μερίδα του τοπικού Τύπου , διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Πύργου συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την έγκριση των κέντρων των στασίμων οικισμών και των ακτίνων 800μ. οι οποίες θα υποβληθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ανάρτησης Δασικού Χάρτη της ΕΚΧΑ Α.Ε. Κατόπιν αυτού η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας έχει να αναφέρει τα εξής:
- Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας δεν προσκλήθηκε επίσημα να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκφράσει τη γνώμη του κάτι που πιστεύουμε ότι σίγουρα θα συνέβαλε στην πλήρη ενημέρωση των μελών του Δημ.Συμβουλίου,
- Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας συνέβαλε καθοριστικά με την σύσταση Ομάδας Εργασίας από δύο συναδέλφους με έδρα την Ηλεία , οι οποίοι συνέταξαν και υπέβαλαν ηλεκτρονικά όλα τα περιγράμματα των οριοθετημένων οικισμών αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ Δ.Πύργου.
Αυτό δυστυχώς δεν αναφέρθηκε στα τοπικά ΜΜΕ ,τα οποία είχαμε σκοπό να ενημερώσουμε όταν θα γινόταν και η επίσημη παράδοση-παραλαβή του παραδοτέου υλικού από την Ομάδα Εργασίας στο Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ.
Πρόκειται για πραγματικό άθλο καθώς το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα ήταν εξαιρετικά στενό για τον όγκο και την δυσκολία του έργου.
Για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά :
– Τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αιβαλή
– Τον Αντιδήμαρχο Πύργου και συνάδελφο Διονύση Μπέλτσο
– Τον Προϊστάμενο ΥΔΟΜ Δ. Πύργου και συνάδελφο Γιώργο Αντωνόπουλο
– Τα Τεχνικά Γραφεία Μελετών Δημητρίου Αποστολόπουλου-Γιούλης Τσακιρίδου με έδρα τον Πύργο, του Σωτήρη Λιάρου με έδρα την Αθήνα και τον τοπογράφο μηχανικό Ζαχάρως Παναγιώτη Αρβανιτόπουλο που χωρίς αυτούς δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο μας.
και κυρίως
του δύο νέους συνάδελφους , τη διπλωματούχο τοπογράφο μηχανικό Παρασκευή (Εύη) Θεοδωροπούλου και τον διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Χριστόπουλο οι οποίοι εργάστηκαν με ζήλο,σε ιδιαίτερα δυσχερές χρονικά και τεχνικά περιβάλλον και σχεδόν εθελοντικά καθώς οι αμοιβές τους λόγω του κατεπείγοντος ήταν συμβολικές.
- Όσον αφορά το ζήτημα του καθορισμού των ακτίνων των 800μ. των οικισμών έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:
Με δεδομένου ότι η κατάρτιση των δασικών χαρτών και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων έχει εξ αρχής βαδίσει σε λάθος δρόμους όπως εξαρχής το ΤΕΕ Ν.Ηλείας είχε διαμηνύσει και είχε ζητήσει την αναβολή και επανεξέταση του μέτρου , η πολιτεία εφευρίσκει, τώρα που η κοινωνία έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται το οικονομικό πλήγμα που έχει και πρόκειται να υποστεί, τρόπους να περιορίσει το πρόβλημα.
Ένας τρόπος είναι η εξαίρεση από την ανάρτηση των ζωνών 800μ. πέριξ των στασίμων οικισμών. Ένας άλλος τρόπος είναι η εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων – η οποία μάλιστα έχει τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση στο ΣΤΕ.
Υπό αυτές τις συνθήκες καταλήγουμε και πάλι να πούμε το “μη χείρον βέλτιστον”.
Ήταν επίσης μία καλή ευκαιρία να πιεστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καθορίσουν όλα τα κέντρα οικισμών τα οποία ταλαιπωρούσαν χρόνια τους συναδέλφους και δη αυτούς που ασχολούνται με την τοπογραφία.
Ωστόσο πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα εντός των ανωτέρω ζωνών των 800μ. ότι δεν «καθάρισαν» το αγροτεμάχιό τους. Απλώς εξαιρέθηκε προσωρινά η περίπτωσή τους από την υποχρέωση υποβολής αντίρρησης επί του Δασικού Χάρτη εντός της υπάρχουσας προθεσμίας (27/8/2017). Κατά τα λοιπά θα ακολουθήσουν υποχρεωτικά, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα (σύσταση συμβολαίου, κτηματολόγιο) την παλιά διαδικασία Πράξης Χαρακτηρισμού Δασαρχείου. Μένει να διευκρινιστεί η προθεσμία εκείνη που θα ισχύσει καθώς και η δυνατότητα εξαγοράς σε αυτές τις περιπτώσεις της έκδοσης Πράξης Χαρακτηρισμού Δασαρχείου.
Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας
Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας